23 Aprilie: Sarbatoarea Sf.Gheorghe si “Noaptea cartilor deschise”

Viata Sf. Gheorghe, atitudinea ferma fata de principiile sale, raman si pentru noi un exemplu  sau prilej de cercetare a ceea ce suntem. Sarbatorile ne transmit semnale de recuperare a divinului din noi, din fiecare. Le receptionam?

Sf.GheorgheSfantul Mucenic GHEORGHE – purtatorul de biruinta si facator de minuni cum este cunoscut, s-a nascut in anul 250, in Capadochia (podisul Anatoliei din Turcia de azi), iar la 30 de ani ajunge general in armata romana (in timpul imparatului Diocletian). Un edict al imparatului din anul 303 marcheaza o perioada dura de persecutie a crestinilor. La sarbatorirea a 20 de ani de domnie,  imparatul a cerut unui grup de crestini sa i se inchine, iar la refuzul acestora a ordonat sa fie omorati. Este momentul in care, cel ce avea sa devina Sf. Gheorghe isi marturiseste credinta si dezbraca haina gloriei militare, sociale.

Este supus unor chinuri inimaginabile, de depasirea carora se leaga si primele minuni consemnate in legatura cu viata sa. In cele din urma, in anul 304 suporta moarte martirica.

Deosebit de indragit si cinstit de crestini, Sf. Gheorghe este reprezentat iconografic calare, ucigand un balaur cu sulita. Reprezentarea simbolica a invingerii raului. Oricat ar fi de puternic si de nebiruit in aparenta.

 

 

23 Aprilie: Ziua Mondiala a Cartii

carti

Seara de 23 aprilie mai aduce un eveniment care speram sa devina de traditie: Noaptea cartilor deschise. In centrul vechi al Bucurestiului (Str. Lipscani, de la Smardan pana pe Calea Victoriei), de la orele 18, trecatorii vor fi intampinati, salutatiinsotiti, ademeniti de carti. Evenimentul este prilejuit de Ziua Mondiala a Cartii, declarata oficial astfel de catre Congresul General UNESCO in anul 1995. Alegerea zilei de 23 aprilie a fost motivata de legatura ei cu scriitori universali celebri: William Shakespeare, Maurice Druon, Josep Pla. Cartea este o dovada concreta ca viata unui om poate reprezenta altceva decat simplul trai. Ca valoarea ei sta in cu totul altceva. 

LOT Comm&Partners saluta initiativa editurii Litera de a oferi 3,000 de carti trecatorilor si crede in biruinta spiritului asupra perisabilului.

Categorii: Din farmecul Bucurestiului de-acum sau de altadata| Etichete: , | Semn de carte | Urmareste comentariile |