Ben Affleck traieste in saracie extremaBen Affleck traieste in saracie extremaBen Affleck traieste in saracie extrema

Cu 1,5 dolari/zi. Ben

De-adevaratelea!

 

Dar.. pentru 5 zile doar (29 aprilie – 3 mai), alaturandu-se altor persoane publice – intre care Sophia Bush sau Hugh Jackman, pentru a atrage atentia asupra saraciei din lume. Campania se numeste “Live below the line” si se deruleaza in SUA, Australia si Marea Britanie.

 

Frumos gest.

Fara a incerca sa-i atenuam frumusetea, ne urmaresc niste intrebari:

Oare chiar nu suntem constienti de saracie?

Oare chiar nu o vedem in jurul nostru in fiecare zi?

Nu ne referim la cei educati, instruiti sa o invoce si sa ne exploateze sentimentele de mila, compasiune, pentru “a fi luati la bani marunti” apoi si ei, la randul lor, de altii, “mai mari”. La cei pentru care cersitoria este “un mod de a fi”. (Cand invocarea nu-si atinge scopul, adeseori ne sunt aruncate in urma injuraturi, blesteme..)

Ne referim la acei oameni smeriti, jenati de propria conditie in care viata i-a adus, desi au fost niste oameni corecti, cinstiti care, insa, “n-ar intinde mana” pentru nimic in lume si care s-ar hrani cu un suras sau o vorba buna a noastra, iar un alt gest – tot mic, i-ar coplesi peste masura. Acei oameni curati  si buni care indiferent de intorsaturile vietii, ne pot oferi oricand o lectie de demnitate umana si ne pot dezvalui un suflet extraordinar.

Oare chiar nu-i vedem?! 

Ne gandim la produsele (alimente in special) pe care le aruncam – noi sau magazinele, pentru ca au ramas neconsumate si au expirat sau, pur si simplu, nu ne mai trebuie. La cumparaturile pe care le facem in exces, de sarbatori cu precadere, din care destule sfarsesc in cosul de gunoi.

Gesturi ca ale lui Ben Affleck sunt acte de bunavointa ale unor persoane publice, vizibile si cu impact. Chiar daca pentru doar cateva zile sau la scara mica sunt un inceput. Orice conteaza. Cateodata putin inseamna foarte mult!

In mediul de afaceri se numesc CSR. Poate cel mai frumos cuvant, pentru ca inseamna “responsabilitate”, “mai bun”, “mai bine” si (aduce) “bucurie”. Nu vrem sa spunem mai mult. Ne dorim sa vedem si va incurajam sa indrazniti; va sustinem.

kids

In loc de concluzie, o povestioara: un antropolog le-a propus un joc unor copii dintr-un trib african. 
A pus un cos plin cu fructe langa un copac si le-a spus ca acela care va ajunge primul va castiga toate fructele.
   Cand a dat startul pentru alergare, toti copiii s-au luat de mana si au alergat impreuna, apoi s-au asezat sa se bucure de premiu.
 Cand i-a intrebat de ce au alergat asa, din moment ce unul singur ar fi putut castiga toate fructele, i-au raspuns:Ubuntu*…  Cum ar fi putut fi unul dintre noi fericit, daca toti ceilalti ar fi fost tristi?” (Autor necunoscut, descoperita prin intermediul dnei Coca Ionescu)

* Ubuntu cuvant vechi african, concept-baza al culturii Xhosa, insemnand „omenie fata de ceilalti (semenii nostri)”. Se poate traduce prin „eu sunt ceea ce sunt datorita a ceea ce suntem noi toti”….

PS: pentru noi, ceilalti, exista doar “competitie” in vocabular? Asta incurajaza “lumea moderna” la copiii nostri. E posibil sa devina adulti competitivi pana la.. epuizare. Nefericiti. Si singuri..

Imagine: Internet

Categorii: CSR, Noutati, opinii.. si altele| Etichete: , | Semn de carte | Urmareste comentariile |