“Caractere mici” la “oameni mari”. Cuvantul care tradeaza..

 

tanda si mandaSe spune ca in razboi si in dragoste orice e permis. Si in politica, as adauga. De fapt, e implicit. Privita din afara, politica pare:

dragoste cu sila” – sau, fie, un fel de reality show intre “Friends with Benefits” si “No strings attached” – complicaaat!

si

un razboi continuu. Nu doar cu cei din afara… 😉

 

Totusi, chiar orice?!

 

In valtoarea evenimentelor – cum ar fi in plina campanie electorala, in focul luptei, din incrancenare sau pur si simplu din neatentie, pentru o izbanda de moment, poti pierde razboiul. De imagine cel putin. Ceea ce poate parea lovitua de gratie, se intoarce atunci ca un bumerang si cu efect amplificat. Naucitor. Nu ca daca nu s-ar fi intors, ar fi fost, cat de cat, justificabila. Despre ce e vorba mai exact.

 

In campania prezidentiala 2014, o doamna “rosie ca.. trandafirul” in pozitionarea politica, arunca spre un domn “galben-albastru” in insemnele de partid, cu un complet nejustificat argument care sa-l clatine, sa-l dezechilibreze, daca e posibil chiar sa-l nimiceasca. Din punct de vedere uman si in competitia in derulare. “Nu are copii, nu e bun de presedinte.”

 

Pentru cei apolitici, doamna cu pricina, in prezent si purtator de cuvant al candidatului propriului partid – una dintre respectabilele doamne din viata publica si cu un parcurs profesional mai mult decat onorant, atacata si ea “la familie”, fara mila, cu vreo cateva luni in urma (tot asa, “la nivel inalt”, de catre presedintele in exercitiu), era considerata o Doamna.

Declaratia infocata nu doar ca o detroneaza din majuscula, dar se intoarce sub forma de mai multe sageti (galben-albastre, se intelege) – din partea unui “domn”, in ceea ce a fost sintetizat prin: nu e suficient sa ai copii, trebuie sa te si ocupi de ei. Formal, printr-un comunicat de presa, replica a fost:

 

Pentru ca un candidat sa fie un bun presedinte, cati copii trebuie sa aiba, cate neveste, sau dupa caz, cati barbati? Pentru ca un candidat sa fie incadrat in categoria de ‘bun familist’, deci sa fie un bun președinte, este suficient sa iti parasesti nevasta cu care ai un copil si imediat sa te casatoresti din interes cu fata unui sef ierarhic (referire la Ponta – nr.), sau mai trebuie indeplinite si alte cerinte sau misiuni? Desi nu are nicio legatura cu afirmatiile facute in exercitiul functiei, dar stiind ca are o familie completa si se considera o buna familista, deci sunt indeplinite conditiile pentru o viitoare candidatura la Presedintia Romaniei, o rog pe doamna Gabriela Vranceanu Firea Pandele sa-mi spuna cat a investit in educatia si instruirea fiului ei Tudor Stefan Firea, care la sesiunea din vara a examenului de Bacalaureat a obtinut nota 1,2 la Limba Romana, 3,6 la Sociologie si 5,15 la Istorie?”

Nu uita sa adauge ca, unul din fostii presedinti ai tarii din partea partidului pentru care “doamna” comunica oficial, a fost exact in situatia invocata.

Probabil ca partidul si candidatul nu vor pierde razboiul, pentru ca jocurile politice sunt mai presus de oamenii de rand. Cand insa “oamenii mari” isi dezvaluie “adevaratul chip”, chipul de dincolo de imagine, de bunavoie (eventual prin imprudenta) sau prin.. rechizitorii, vine de la sine “vorba de context” – si la propriu, si la figurat, a poetului: “te cuprinde o tristete iremediabila”.

 

In comunicare, in comunicarea publica mai ales, nu poti ignora contextul.

Sigur, e lejer sa constati si sa comentezi de pe margine ceea ce se petrece in ring (sau… pe arena), dar cand lupta se duce atat de jos, cine s-ar amesteca printre combatanti, in lipsa unui interes consistent?!

 

Se spune ca in dragoste si in razboi orice e permis. Si in politica…

Or, exact dragostea si razboiul dezvaluie caracterele. Fara ele nu se [prea] poate intr-o viata de om. Fara politica, da. Pentru unii.. Restul, cam toti.. precum in imaginea de mai sus. 

 

 

Carmen Orzea, PR Strategist

Categorii: Imagine, comunicare | Semn de carte | Urmareste comentariile |