“Cold War Diplomacy” – o teorie inedita asupra Razboiului Rece (acad. Mircea Malita)

cold war8 iulie 2014: Biblioteca Centrala Universitara, lansarea cartii “Cold War Diplomacy” (Diplomatia Razboiului Rece), autor: Mircea Malita.

La evenimentul moderat de prof. dr. Dan Dungaciu, directorul Institului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane, au participat in calitate de invitati: guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, analistul Emil Hurezeanu si ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Concluzia-sinteza a diplomatului roman este ca perioada cunoscuta sub numele de Razboi Rece s-a bazat pe un acord tacit intre marile puteri, cu reguli bine stabilite, chiar daca niciodata scrise, asumate de acestea.

 

  • criza rachetelor este nereprezentativa pentru Razboiul Rece
  • nu conflictul statea la baza Razboiului Rece
  • niciodata nu se depasea o anumita limita
  • serviciile secrete de la Washington si Moscova au fost importante, fiind intre mecanismele intre care aceste proto-agreement-uri (=acorduri tacite, respectate, desi neconsemnate in scris), erau mentinute
  • si daca ar fi putut aparea un conflict atomic in perioada respectiva, “cele doua mari puteri au gasit o solutie ca sa nu inceapa razboiul”


Ce prevedea acordul tacit intre superputeri

“Primul – nu avem razboi real, nu se recurge la arma nucleara. Doi – se evita confruntarile militare (nu vor fi razboaie conventionale). Trei – nu ne amestecam fiecare in treburile spatiului celuilalt.

Apoi, lucrurile permise: consultarile doctrinare continua, libertatea presei, fiecare superputere are permisiunea sa stabileasca relatii in Lumea a treia cu conditia sa nu afecteze interesele celuilalt.

“Nu se prea potriveste numele de Razboi Rece cu o perioada care este condusa invizibil, in mod pasnic. Ar trebui sa ii spunem ‘Perioada unui acord tacit care a durat patruzeci si ceva de ani'”, a mai spus diplomatul roman, referindu-se la perioada istorica 1947-1989.

In schimb, sustine acad. Malita, adevaratul ‘razboi rece’ s-a desfasurat in perioada 1945-1950, “o perioada neglijata de istorie, care a fost sediul unui razboi european ingrozitor, desi nu s-a scris despre el”, referindu-se la bataliile purtate in spatiul european de SUA, “cu toate mijloacele vizibile si invizibile”, pentru “invingerea partidelor comuniste si aducerea la putere a celorlalte”.

Diplomatul roman spune ca “au fost create armate speciale de rezerva in diferite puncte in Europa de catre americani” cu acest obiectiv, iar adevaratul Razboi Rece s-a incheiat atunci cand partidul comunist din Italia a fost inlocuit prin vot de un partid crestin democrat.

“In momentul acela s-a terminat Razboiul Rece. America a zis ‘Am castigat! Puterea stangii s-a dus pe Apa Sambetei (…) Acestea sunt descoperiri ale unui cercetator de tip diplomat, care nu este nici de tip politic, nici teoretic, nici istoric, ci construieste in special pe lucrurile care nu s-au spus, nu s-au scris, nu au fost exprimate si care fac baza istoriei contemporane”, a mai declarat academicianul Mircea Malita.

[Sursa material: ziare.com]

Categorii: Stiri | Semn de carte | Urmareste comentariile |