Compania GSK a coordonat mituirea medicilor in China (Reuters)

A general view of a GlaxoSmithKline company factory is seen at Pudong district in Shanghai(Reuters) – Investigatiile politiei in cazul producatorului de medicamente GlaxoSmithKline au scos la iveala faptul ca presupusele acte de mituire a medicilor din China au fost coordonate de la nivelul companiei si nu de catre angajati individuali, potrivit unei surse media oficiale locale (3.09.2013).

Politia a retinut in luna iulie a.c. 4 angajati cu functii de conducere in China, suspectati a fi “deturnat” aproape 500 mil.$ catre agentii de turism pentru a facilita mituirea unor medici si a unor oficialitati din sanatate pentru a creste vanzarea medicamentelor companiei.

GSK  a declarat ca problemele semnalate in China ar reprezenta “o incalcare flagranta a valorilor noastre corporative” si ca impartaseste dorinta autoritatilor din China de a inlatura coruptia. “Suntem profund preocupati de incriminarile de frauda si incalcarea eticii in derularea afacerilor din China”, a declarat un reprezentant al companiei.

Compania afirmase anterior ca unii dintre directorii sai din China se pare ca ar fi incalcat legea si ca toleranta la mita a companiei este 0.

GSK este doar una dintre companiile farmaceutice investigate din China. Alte investigatii au vizat modul in care producatorii stabilesc pretul medicamentelor in cea de a 2-a economie a lumii ca marime.

Managerul general pentru operatiuni in China si una dintre persoanele retinute, Huang Hong, a afirmat ca GSK ar fi impus ca tinta cresterea cu 25% a vanzarilor pe an, ceea ce depaseste cu 7-8% cresterea medie la nivelul industriei de profil. GSK a implementat politici salariale bazate pe volumul vanzarilor, iar asemenea tinte nu puteau fi atinse in lipsa unor “practici de afaceri discutabile”, a spus Huang.

Piata din China reprezinta doar 3.5% din vanzarile de medicamente la nivel global ale companiei GSK, dar cererea creste rapid – pana la 17% in 2012 – iar compania investeste consistent, avand peste 7,000 angajati, 5 fabrici si un centru de cercetare.

Guo Jianhua, directorul de resurse umane al GSK China, a afirmat ca GSK “ar fi inchis ochii” la practicile lipsite de etica, potrivit publicatiei People’s Daily. “Cand problemele au fost scoase la iveala, compania a transferat toata responsabilitatea la nivelul angajatilor individuali”.  

Nu este clar la care probleme se refera Guo si nici daca este unul dintre directorii retinuti.

Coruptia in China in industria farmaceutica se desfasoara la scara larga, fiind alimentata partial de salariile mici  ale medicilor.

Reprezentanti din industriei farma spun ca legatura cu medicii din spitale este element-cheie pentru vanzari, astfel ca atat producatorii de medicamente, cat si cei de dispozitive medicale sponsorizeaza adeseori participarea medicilor la conferinte de cercetare, pentru a le castiga “favorurile”.   

Managerul general pentru operatiuni in China a mai afirmat ca GSK avea o echipa special dedicata mentinerii relatiei cu oficiali-cheie din spitale si un buget la dispozitie de peste 1,5 mil.$.

Dupa izbucnirea scandalului GSK si alte companii straine producatoare de medicamente au inaintat acuzatii de mita impotriva reprezentantelor lor din China.

Sursa stire si imagine: www.reuters.com

Categorii: Stiri| Etichete: , | Semn de carte | Urmareste comentariile |