Comunicare fooaaaarte subtila sau despre cum putem sa invatam de la copii

perspectiveNu stiu daca v-ati gandit vreodata ca, de exemplu:

  • “masinile au urechi”
  • “florile au urechi..”

Poate ca da.

In caz contrar, iata cum ne pot invata copiii sa intelegem realitatea dincolo de aparente.

Si noi, care ziceam ca ar trebui sa-i invatam NOI cum sa perceapa realitatea, nu? Prezentandu-le-o prin limitele noastre si, adeseori, denaturata, lipsita de esential, expusa prin prisma aparentelor.. Pentru ca, da, de multe ori asa este pentru noi realitatea. Ei bine, asa este doar “realitatea noastra”..

Iata mai jos cea mai interesanta perspectiva asupra a ceea ce ne inconjoara pe care am “receptionat-o” in ultimul timp (via Perspective, Dorian Lungu).

Daca fragmentul…

“Intr-o discutie cu un copil de 4 ani, vorbim despre urechi. “Masinile au urechi” imi spune omuletul care abia a trecut de 1m inaltime. “Asa?…. si unde se afla ele?” intreb eu total nestiutor. “Paaaiii, stii unde sunt?” (imi pare ca nu stie raspunsul si incearca sa inventeze ceva) “Urechile la masini sunt oglinzile” spune el hotarat. “Asa o fi” spun eu, “dar crezi tu ca masina aude cu oglinzile, pentru ca un rol foarte important al urechilor este ca sa auzi cu ele”. “Oglinzile sunt urechile masinilor” imi repeta el incapatanat. “Bineeee, si cine mai are urechi dupa parerea ta?” il intreb eu, incercand sa imi stapanesc zambetul larg. “Stii cine are, toti care au inima au urechi, asa este. Oamenii, animalele, cainele, toti au inima si au si urechi. Dar si florile au urechi…” “Ei da, uite la asta cu cine are inima are si urechi nu m-am gandit, insa o sa ma gandesc, dar spune-mi cum crezi tu ca au urechi, florile. Unde le tin ca nu se vad?” …..Urmeaza o scurta pauza, dupa care revine cu si mai multa convingere: “…. asa este cum iti spun, florile pot sa simta si sa auda, florile au urechi…”

… v-a starnit curiozitatea asupra continuarii, o gasiti aici.

 

Totusi, nu ne putem obtine de la “concluziile” partenerului de dialog adult. Semn ca depinde extraordinar de mult cine “are urechile” pe undele potrivite 😉 “Oare ce s-ar intampla daca ne-ar auzi canapeaua pe care dormim, masina pe care o conducem sau floarea pe care o oferim cadou? Oare ce s-ar intampla daca toate acestea ar putea sa transmita intr-un fel sau altul ceea ce aud? Oare am deveni mai oameni?

Carmen Orzea, PR Strategist

Categorii: Imagine, comunicare, Noutati, opinii.. si altele | Semn de carte | Urmareste comentariile |