Comunicarea digitala si copiii

 

addiction Incantati de abilitatile digitale ale copiilor, bucurosi de linistea din jur, cand sunt ocupati cu smartphone-ul, tableta, phablet-a, laptopul sau computerul? Mai ganditi-va o data! Poate chiar de mai multe ori.

 

Intre studiile care au analizat acest tip de comportament al copiilor si dezvoltarea lor, semnalele de alarma nu sunt putine, iar nivelul de ingrijorare este foarte ridicat. Daca deprinderile digitale se formeaza facil, aproape instinctiv, evolutia sanatoasa a copiilor necesita implicare activa, efectiva (a parintilor, mai ales, dar in general a adultilor cu care interactioneaza), pentru dezvoltarea cognitiva, emotionala; jocuri interesante care sa le suscite curiozitatea, interesul, creativitatea, implicit abilitatile motorii.

 

Cel mai recent astfel de studiu (desfasurat in Asia, unul din “paradisurile tehnologice”), releva la numerosi adolescenti – pe fondul folosirii in timp a dispozitivelor inteligente, a practicarii jocurilor video – asa-numita “dementa digitala”, o afectiune de deteriorare a functiilor cognitive foarte similara cu cea observata la pacienti care au suferit traumatisme craniene sau afectiuni psihiatrice. In plus, sunt semnalate deficiente de concentrare, atentie, memorare, aspecte care in 15% din cazuri “anunta” instalarea precoce a dementei.

 

Rezultatele confirma studiul unor savanti americani, potrivit caruia dependenta de tehnologie afecteaza creierul, incetinind activitatea cerebrala; conexiunile din creier pot fi dezactivate temporar de actiunile cu continut puternic senzorial sau pot deveni inactive pentru totdeauna prin degenerare, adica dementa.” Peste 5 ore / zi petrecute cu un astfel de dispozitiv sau prin utilizarea unei combinatii a lor, predispun la acest diagnostic.

 

Intre alte semnale de atentionare:

 • internetul modifica circuitele cerebrale; “ecranul iradiaza realmente creierul, iar asta ore in sir” (Nicholas Carr)
 • “in fata ecranului, ochiul o ia razna. Semnele sunt mult mai numeroase (n.red.: comparativ cu textul scris) in termeni de forma si de culoare, ies din text, capteaza, fura atentia”, or creierul are nevoie de… liniste (pe care i-o poate oferi, de exemplu, “lectura liniara a batranelor carti” – Thierry Baccino, cognitivist
 • consecintele privitului la televizor si ale practicarii jocurilor video (manifestate la nivelul cortexului prefrontal), afecteaza procesele de constiinta, dezvoltarea proceselor mentale superioare; in cazul generatiilor tinere se remarca o evidenta scadere a capacitatii intelectuale
 • volumul extraordinar de date in flux continuu, publicitatea intempestiva, numeroasele informatii care nu ne folosesc, ne suprasolicita, in schimb, inutil creierul
 • amplificarea stresului este, astfel, o consecinta fireasca 

Evident, in cazul copiilor efectele sunt cu atat mai puternice.

Sintetizand recomandarile generale din domeniul pediatriei:

 • este bine ca pana la 2 ani copiii sa fie tinuti departe de televizor si dispozitive digitale, iar pana la 5-6 ani accesul sa fie minim. Pentru parintii care se tem ca ar putea fi o problema sa nu ofere acces la ultimele tehnologii copiilor lor, argumentul este cat se poate de simplu: usurinta cu care copiii dobandesc abilitati digitale, este dovada concreta a facilitatii acesteia. Desi suna neacademic, tehnologia este accesibila si persoanelor cu nivel intelectual redus.
 • intre 2 si 6 ani un copil are nevoie de cel putin 4 ore de activitate fizica si de interactiune cu un adult (Ashley Montagu, psihiatru).

 

Pentru beneficiile pe care tehnologia le poate aduce (intre care: invatarea interactiva si mai placuta pentru copii), important este in primul rand ca aceasta sa fie “accesata” si folosita corespunzator, motiv pentru care am insistat asupra pericolelor la care (ne) expune si ii expune mai ales pe copii.

Inevitabil va face parte din viata lor, dar sa nu-i condamnam la afectiuni si pseudo-viata, din ignoranta, lipsa de timp sau de preocupare pentru ce este esential ca sa aiba o formare sanatoasa si o viata frumoasa. 🙂

 

 

Ai curaj la un test cu copilul tau?

 

Incearca sa-i limitezi accesul la dispozitive digitale, internet, jocuri.

Daca manifesta agresivitate sau, dimpotriva, devine retras, abatut, e cazul sa iei lucrurile in serios. Sunt semne de dependenta in faza incipienta. Daca este intretinuta, poate evolua spre simptome similare celor ale persoanelor dependente de alcool sau droguri, in unele cazuri (jocuri video), ajungandu-se chiar la sevraj.

 

Tehnologiei nu-i pasa de copilul tau! Tie?!

 

Citeste mai multe despre cele mentionate:

 1. Copiii nostri si tehnologia lor (one.ro)
 2. Internetul ne prosteste? (psychologies.ro)
 3. Creierul si web-ul (psycologies.ro)
 4. Cum ii afecteaza tehnologia pe copii (parinti.com)
 5. Efectele computerelor asupra adolescentilor (copii.corpul-uman.com)

 

 

 

Categorii: Imagine, comunicare | Semn de carte | Urmareste comentariile |