Duel in comunicare la nivel inalt sau “galceava intelectualilor” prin cuvinte

duel comProtagonisti:  Florina Cercel, Adela Marculescu, Marin Moraru, Costel Constantin, Dida Dragan, Angela Similea, Adrian Daminescu, Florin Apostol

vs. Andrei Plesu

Marul discordiei: implicarea actorului Radu Beligan intr-o campanie politica.

Andrei Plesu a scos public sabia de cuvinte, intr-o scrisoare deschisa si foarte.. “contondenta”, din care reiau doar o parte:

 

Stimate maestre, 

Evident aveti dreptul sa sustineti si sa alegeti pe cine vreti. Daca se poate, cu argumente mai rezonabile. (Da, ne plac “tinerii energici”. Dar nu votam categorii, ci oameni). Pe de alta parte, dvs. nu va exercitati, pur si simplu, dreptul la opinie, ci va investiti imaginea intr-o jalnica operatiune de propaganda, intr-un exercitiu manipulatoriu de un gust indoielnic. De ce o faceti (cu obisnuita dvs. “finete” culturala, gata sa recurga la locutiuni latine)? Nu mai pot raspunde acestei intrebari cu “pogoramintele” pe care incercam sa le invoc pe vremuri. Pot doar sa fiu trist, infinit de trist, ca intelegeti sa iesiti din scena cu o replica atit de triviala, atit de marunt devotata conjuncturilor. Calibrul dvs. merita un amurg mai nobil.

 

Grupul celor 8 artisti semnatari a dat o replica doar aparent inofensiva de sub “manusa de catifea” – metaforic  aruncata la final lui Andrei Plesu prin invitatia de a-si cere scuze, pentru ca nu ezita “sa puncteze”:

Va respectam parti-pris-ul politic evident al ultimilor 10 ani, va acceptam opiniile expuse in calitate de intelectual, adica de personalitate care se implica in treburile publice. Dar, atunci cand cineva nu este de acord cu o opinie, nu trebuie sa arunce cu pietre, sa denigreze si sa terfeleasca imaginea si munca depusa de o viata intreaga. Cariera de exceptie a maestrului Beligan nu merita in nici un caz astfel de atacuri, pe care le asteptam parca mai mult din partea unor partizani politici obtuzi si nu din partea unui autor respectat ca dumneavostra. 

 

Se vorbeste adeseori despre atitudinea si comportamentul oamenilor in general, dar ale intelectualilor in special, in anii comunismului. Despre strategiile de viata (unii le-au spus chiar “de supravietuire”) adoptate, despre compromisurile pe care le-au acceptat (sau nu!), despre “solutiile de viata” pentru care au optat, sub diverse motive sau pretexte.

Chiar daca vremurile sunt diferite, cel putin sub aspectul libertatii de exprimare.. CONTRA :), observam atitudini si comportamente ale oamenilor in general, dar si ale intelectualilor zilelor noastre, discutabile – si la propriu, si la figurat ;). Din diverse perspective.

Lumea cam intodeauna aceeasi, oamenii, dintotdeauna, cam la fel. Pana la urma, atat atitudinea cat si comportamentul tin de “interior” si nu de “vremuri”.

Concluziile va invitam sa le formulati singuri, eventual dupa ce parcurgeti integral:

Scrisoarea deschisa a domnului Andrei Plesu aici

iar

Raspunsul la scrisoarea lui Andrei Plesu catre Radu Beligan aici 

 

[Imagine: album “D’ale romanilor..”, Al.Lincu]

Carmen Orzea, PR Strategist

Categorii: Imagine, comunicare | Semn de carte | Urmareste comentariile |