IT-ul, aplicatiile mobile si sanatatea: un “menage a trois” de incurajat

superbug2Investitiile sau achizitiile companiilor de top din sanatate orientate spre firme din IT si comunicatii sunt de ceva vreme o directie strategica.

Cooperarea pe teme de sanatate a IT-ului cu domeniul comunicatiilor mobile este, de asemenea, o directie de/cu viitor. Aplicatia mobila “Bugs + Drugs” e un exemplu de succes in acest sens, rezultat din preluarea unei companii de mobile health (Epocrates) de catre o companie de management medical (atenahealth).

Atat obiectul de activitate al Epocrates: realizarea de aplicatii (software) medicale pentru dispozitive mobile, cat si cel al companiei atenahealth: management online pentru cabinete/clinici medicale, servicii electronice de inregistrare a fiselor medicale, a istoricului medical al pacientilor, precum si de facturare a serviciilor medicale, pot reprezenta o preocupare inspirata pentru specialistii din IT si comunicatii de la noi, carora ingeniozitatea si creativitatea nu le-au lipsit niciodata.

Aplicatia mobila despre care vorbeam identifica tipurile de bacterii / microbi existente/existenti in aria geografica a unui pacient si ajuta medicul sa aleaga si sa prescrie cel mai potrivit antibiotic.

Aplicatia poate fi descarcata gratuit (a fost realizata pentru sistemul de operare IOS7). Medicul introduce locul unde traieste pacientul si afla care sunt cele mai frecvente infectii care apar in fisele medicale ale persoanelor din zona respectiva. Aplicatia furnizeaza, de asemenea, o lista de medicamente recomandate si informatii despre acestea. “Deciziile in privinta tratamentului prescris pot afecta rezistenta la antibiotice pe viitor la nivelul intregii populatii”, spune dr. Anne Meneghetti, director executiv informatii medicale Epocrates.

superbugRezistenta la antibotice a “bacteriilor mutante” (superbug) reprezinta cu adevarat o problema.

Un raport recent al Centers for Disease Control din SUA estima ca aproximativ 2 milioane de persoane din Statele Unite contacteaza infectii rezistente la antibiotice in fiecare an, iar cam 23,000 dintre ele mor din cauza infectiilor. Folosirea in exces a antibioticelor creste riscul dezvoltarii de infectii asupra carora ele nu mai au efect.

[Sursa imagine: Wanna be a superbug, articol: MEDCity News]

 

 

Aplicatiile mobile pot salva vieti

Potrivit unui material publicat pe site-ul www.yoda.ro, aplicatia pentru smartphone-uri HealthTap a salvat peste 10.000 de vieti.

Potentialul Health Tap este remarcabil, poate ii inspira si pe altii 😉

Health Tap este  un proiect interactiv pe teme de sanatate lansat in 2010, care are si aplicatii pentru (sistemele de operare) Android si iOS. Aproape 1 miliard de intrebari au fost postate in cele 18 luni de la lansare. “Nu ar fi fost posibil fara cei aproape 50.000 de doctori care si-au adus contributia gratis”, afirma initiatorul proiectului, Ron Gutman. Totusi, site-ul este doar un mod de a-i indruma pe cei cu probleme in directia potrivita. Site-ul “nu ofera sfaturi medicale, diagnostice sau tratament”.

Categorii: Industria farma si de sanatate, Stiri | Semn de carte | Urmareste comentariile |