Valoare brand: 35.3 mld.$
Toyota s-a redresat dupa incercarile din 2010 si 2011, concentrandu-se pe design si “bucuria aventurii”. Valorea brand-ului/marcii este accentuata de factorul “cool” al modelului Prius, in timp ce modelul Camry, accesibil si puternic, genereaza vanzari.
Valoare brand: 37.2 mld.$
Intrucat tabletele si smartphone-urile castiga din ce in ce mai mult teren, provocarea pentru Intel este cum sa readuca, la nivelul consumatorilor, relevanta mesajului “Intel inside” precum era in era PC-urilor. Noua echipa manageriala a companiei a inceput deja reorganizarea unor sectiuni importante ale business-ului si cercetarea a noi tipuri de produse prin crearea unei divizii pentru Dispozitive Noi (New Devices).
Valoare brand: 39.6 mld.$
Samsung continua sa faca pasi mari in a ameninta pozitia de lider a Apple drept cel mai cool brand in materie de smartphone-uri, tintind generatia millennials prin implicarea in sustinerea brand-ului a unor celebritati ca Jay Z sau LeBron James. Compania a castigat teren punand accentul pe interconectivitatea produselor sale si modul in care aceasta interconectivitate imbunatateste viata consumatorilor sai.
Valoarea brand: 42 mld.$
McDonald’s a avut mult de furca pentru a-si consolida brand-ul dupa ce vanzarile la nivel global au scazut pentru prima oara in 9 ani, adaptandu-se bine dorintei consumatorilor de a avea optiuni cu mai mare valoare nutritiva in meniurile oferite. Angajamentul de a deschide McCafe-uri in spatii atractive a facilitat acest lucru.
Valoare brand: 46.9 mld.$
GE s-a pozitionat drept lider in extinderea “Big Data” investind 1.5 mld. $ pentru a-si conecta echipamentele la software-urile din companii si la internet. Campania lor “Brilliant Machines” este castigatoare, intrucat compania isi continua crestearea constanta, desi lenta.
Valoare brand: 59.5 mld.$
Microsoft a integrat numeroasele sale produse in “One Microsoft” restructurand ce a fost necesar pentru a mentine consecventa la nivelul liniei de produse. Oricine l-ar urma pe Steve Ballmer, CEO, va avea misiunea de a sustine directia business-ului dinspre software spre hardware.
Valoare brand: 78.8 mld.$
Big Blue continua sa inoveze, obtinand mai multe patente decat orice alta companie pentru al 20-lea an consecutiv. Compania se extinde in tarile in curs de dezvoltare, in 2012 deschizand 144 de birouri in astfel de zone. Veniturile companiei continua insa sa fie o chestiune delicata
Valoare brand: 79.2 mld.$
Cel mai cunoscut brand din lume “s-a rasturnat” de pe locul 1 pe care l-a detinut 13 ani consecutiv. Si asta nu pentru ca ar fi facut vreo miscare gresita. Dimpotriva, in 2013 Coke a fost desemnata Creative Marketer of the Year in cadrul celui mai important eveniment din industria advertising-ului, pentru actiuni inovatoare de marketing, cum a fost cazul filmuletului pregatit inainte de lansarea filmului 007 Skyfall.
Insa in ciuda eforturilor sale, Coca-Cola nu a putut tine pasul cu cele 2a companii IT care cresc rapid si care au intrecut-o.
Valoare brand: 93.3 mld.$
Google a depasit in acest an companiile IBM si Coca-Cola prin inovatii cum sunt Ochelarii Google (Google Glass) si masina care se conduce singura (self-driving car). Compania si-a consolidate si mai mult autoritatea in domeniul motoarelor de cautare si reuseste sa raspunda asteptarilor si celor mai pretentiosi/avizati consumatori. Desi mai exista confuzie intre diferitele brand-uri Google, cum ar fi YouTube si Android, inovatia o va mentine in topul acestei liste in viitor.
Valoare brand: 98.3 mld.$
Dupa un salt de 129% al valorii anul trecut, companiei Apple nu i-a mai trebuit mult pentru a ajunge nr.1. Iata cum a motivat Interbrand* acest lucru: “Din cand in cand o companie ne schimba viata, nu doar prin produsele sale, ci si prin etos-ul sau. […] Putine brand-uri au permis atator oameni sa faca atatea lucruri atat de simplu, motiv pentru care Apple are “legiuni de fani infocati”. Revolutionand modul in care lucram, ne jucam si comunicam – maestra in abilitatea de a surprinde si de a incanta, compania Apple a stabilit standarde ridicate in materie de estetica (design), simplitate si usurinta in utilizare pe care toate celelalte brand-uri din comunicatii si IT se asteapta sa le intruneasca si pe care Apple insasi se asteapta sa le depaseasca in mod constant.”
Locurile 11-20 sunt ocupate, in ordine, de:
20. Honda
Succesul Honda se datoreaza in mare masura mentinerii satisfactiei clientilor existenti. Potrivit raportului Interbrand, Honda isi depaseste majoritatea competitorilor in rata de retentie a clientilor. Intr-o piata din ce in ce mai aglomerata, Interbrand considera ca pentru a-si pastra pozitia, Honda va trebui sa se straduiasca sa castige noi clienti, in afara de a-i mentine pe cei existenti.
19. Amazon
Amazon si-a crescut valoarea brandului prin achizitia in martie a site-ului de recenzii/recomandari carti Goodreads. Astfel, considera Interbrand, Amazon a accentuat sentimentul de comunitate pe care il au utilizatorii sai, fara a le “deranja” intimitatea sau timpul liber.
18. Oracle
Oracle a revenit la locul 18 in top prin cateva achizitii strategice din 2013. Pentru a-si imbunatati brand-ul in viitor, Oracle va trebui sa inlature ideea ca “imbatraneste, dar nu se maturizeaza”, spune Interbrand. Pentru acest lucru, Oracle trebuie sa comunice mai mult si sa creeze o legatura emotionala cu clientii.
17. Louis Vuitton
Spre deosebire de a ce are Oracle de facut, Louis Vuitton incearca sa-si limiteze vizibilitatea pentru a pastra caracteristica de exclusivitate a produselor sale. Compania s-a dezvoltat prin extinderea numarului de obiecte de lux personalizate.
16. Gillette
Gillette a beneficiat de cresterea cererii de produse de ingrijire pentru barbati in tari cu dezvoltare rapida, cum este piata din India. Brand-ul a avut succes datorita unor campanii de marketing integrat, inclusiv o campanie social media, care a permis participantilor care inscriau numarul de concurs la Maratonul Maltei sa fie automat tag-uiti in poze.
15. HP
Fluctuatia usoara a valorii brand-ului HP reflecta schimbarea de identitate a companiei, de la sloganul “Invent” la “Let’s do Amazing” si pana la actualul “Make it Matter”. Urmatoarea provocare pentru HP va fi la sfarsitul acestui an, intrucat urmareste sa revina pe piata smartphone-urilor, dupa ce achizitia Palm s-a dovedit a fi un esec.
14. Disney
Interbrand apreciaza abilitatea constanta a brand-ului Disney sa lanseze o idée noua, apoi sa o transforme intr-un film sau program tv inainte de a-si maximiza investitia prin jucarii, merchandising, parcuri tematice si jocuri video. Raportul spune ca Disney va trebui sa gaseasca o modalitate de a evita dependenta fata de lansarea de filme de mare success in obtinerea de venituri.
12. BMW
2012 a fost cel mai reusit an din istoria BMW, potrivit Interbrand. Brand-ul a obtinut acest success in mare masura prin cresterea cu 40% a vanzarilor in China si mentinerea obiectivelor de sustenabilitate si mobilitate urbana.
11. Mercedes-Benz
Mecerdes-Benz a reusit sa atraga clienti tineri cu resurse, pastrand pozitionarea clasica a masinilor de lux si vizand, in acelasi timp, inovatia la nivelul produselor sale. Este deja brand-ul de lux nr.1 in Statele Unite si Germania si castiga teren in China si Rusia.
Interesant!
- In top 10 preferinte consumatori** americani, nu figureaza niciunul dintre brand-urile din topul Interbrand*.
- Dintre cele prezente/cunoscute si in Romania, mentionam: YouTube, History Channel, Subway si Ford.
__
*Topul Interbrand: compania de brand management ia in calcul veniturile companiilor, importanta brand-ului in generarea acelor venituri si locul brand-ului respectiv in raport cu brand-urile competitoare.
**
Topul preferintei consumatorilor a fost realizat de catre YouGov BrandIndex. Aceasta masoara perceptia unui esantion reprezentativ de consumatori, zilnic, pe baza intrebarii: “Daca ati auzit despre acest brand in ultimele doua saptamanii – fie reclama, stire sau word-of-mouth, ceea ce ati auzit a fost pozitiv sau negativ?”
[Articol original: These are the 20 Most Valuable Brands in the World]