Rosalind Franklin – stiinta are ADN feminin

Sau despre cum in spatele unui barbat de succes (poate chiar a mai multora), lucreaza cu devotament, cu pasiune, o femeie.

Am aflat despre o astfel de femeie astazi, 25 iulie, datorita Google care si-a personalizat logo-ul in onoarea lui Rosalind Franklin, biofiziciana de origine britanica. Potrivit Wikipedia – la care am apelat pentru detalii, aceasta a avut o contributie decisiva la intelegerea structurii moleculelor de ADN, ARN, a unor virusuri.

ADN-ul joaca un rol esential in metabolismul celulelor si in genetica, iar descoperirea structurii lui i-a ajutat pe cercetatorii din echipa lui Rosalind sa inteleaga cum se transmite informatia genetica. Ulterior , doi dintre acestia, Crick si Watson, au formulat modelul structurii ADN-ului, iar in anul 1962 au fost rasplatiti cu Premiul Nobel.

Rosalind Franklin se stinsese din viata cu 4 ani inainte (la doar 37 de ani), sfarsitul fiindu-i foarte posibil provocat de munca in mediul cu raze X care, de altfel, au relevant structura spiralata a moleculei de ADN.

Click imagine = un filmulet care comunica povestea serioasa intr-un mod.. jucaus.

Rosalind Franklin

Categorii: Din lumea femininului, Industria farma si de sanatate | Semn de carte | Urmareste comentariile |