Viata la feminin reflectata intr-o campanie UN Women

UN WomenTraim intr-o lume civilizata, moderna, evoluata. Teoretic.

O campanie recenta a UN Women incearca sa atraga atentia asupra disfunctionalitatilor ce ar trebui rezolvate daca ne dorim cu adevarat sa evoluam. Femeile raman “cetateni de mana a doua”comparativ cu barbatii: sunt platite mai putin pentru munci echivalente, au acces redus la educatie si la ingrijiri medicale si se confrunta cu mai multa violenta decat barbatii.

Campania UN Women foloseste portrete ale unor femei pe care sunt aplicate rezultatele sugerate de Google la initierea unor cautari de tipul:

  • femeile nu ar trebui sa…
  • femeile nu pot sa…
  • femeile trebuie sa…
  • femeile ar trebui sa..

Rezultatele generate sunt.. prezentate mai jos:

w1

w2w3w4

Mai multe detalii: Search engine campaign

De cealalata parte a baricadei, tarile in care femeile sunt bine “tratate”:

1. Islanda: are cea mai mare rata de participare in piata muncii in randul femeilor (82,6%) dintre toate tarile membre OCDE. Femeile reprezinta 45,5% din forta de munca a Islandei. De asemenea, Islanda detine una dintre cele mai ridicate rate de fertilitate din Europa, 2.1 copii per femeie.

2. Finlanda: este una dintre tarile-pionier in ceea ce priveste egalitatea intre sexe si este prima tara din lume care a oferit femeilor dreptul la vot. Majoritatea femeilor (83%), desi sunt mame cu copii mici, lucreaza full-time intrucat sistemul public de educatie si ingrijire a copiilor permite ambilor parinti sa isi desfasoare activitatea in mod normal.

3. Norvegia: discrepantele intre barbati si femei s-au redus cu 50% in ultimii 20 de ani, ajungand in prezent la 5%, pe fondul unui sistem financiar de sustinere a studentilor sau a facilitatilor oferite in cazul unui concediu maternal. De asemenea, in Norvegia femeile ocupa 40% din locurile din Parlament si 40% din pozitiile de conducere in companiile listate.

4. Suedia: rata de angajare 72%. Cu toate acestea, femeile care au copii se indreapta spre slujbe part-time in 18% din cazuri, spre deosebire de doar 10% in cazul barbatilor.

5. Filipine: este singura tara din Asia care a eliminat diferentele intre femei si barbati in educatie si sanatate, fiind una din cele 8 tari din lume care au reusit acest lucru.

6. Irlanda: potrivit statisticilor, femeile irlandeze castiga cu 13,9% mai putin decat barbatii, media europeana situandu-se la 16%.

7. Noua Zeelanda: a coborat anul acesta un loc in top pe fondul cresterii diferentelor la nivel salarial intre barbati si femei.

8. Danemarca: una din cele mai mari rate de angajare din Europa, 70,8%. Exista insa discrepante mari raportat la salariile barbatilor.

9. Elvetia: cresterea salariilor femeilor si imbunatatiri in privinta accesului la educatie  si in implicarea acestora in politica.

10. Nicaragua: s-a mentinut in top 10 de doi ani mai ales pe fondul unei performante puternice in ceea ce priveste puterea rolul pe care il joaca femeile pe scena politica.

[Sursa: Cele mai bune 10 tari in care  e bine sa fii femeie]

Categorii: Din lumea femininului, Stiri | Semn de carte | Urmareste comentariile |