Cenzura si interceptarea.. cu preaviz ca instrumente parsive de PR (I)

eyes wide openIntr-o saptamana foarte rece, aproape geroasa, doua subiecte fierbinti si cateva opinii.

Contra cenzura, dar pro responsabilitate. Cu atat mai mult in spatiul public. Prost inteleasa, libertatea capata un chip hidos: libertinism.

“Oameni buni, suntem in sec.21!!!”, “ce atata pudibonderie??”, “orice forma de cenzura ne poate trimite cu multi ani in urma”, suna a semnale de panica.

Apartin  unor persoane publice, incinse puternic de “tentativa de interzicerea” a unui film in cinematografe de catre Comisia de Rating a Centrului National al Cinematografiei. Un film cu un subiect vechi de cand lumea, dar, totusi, inepuizabil ca preocupare, interes, “exploatare” (sau “valorificare”, pentru pretentiosi): sexul. In acest caz, sub forma de “opera de arta”, zice-se, ca “limbaj”.

Asa o fi.

Dam crezare unor critici de specialitate.  Mai ales cand subliniaza insistent atu-urile regizorului si scenaristului danez, dl Lars von Trier, care in filmul cu pricina “foloseste cel mai puternic tabu  pentru un film in principal metatextual despre relatia autor-opera de arta-spectator”. Un profesionist care isi “marcheaza” filmele de rigoare cu adjectivul “porno”. N-a considerat ca ar fi cazul si acum.

Am fi curiosi cum vor “decodifica” filmul cei care il vad. De altfel, clar, audienta nu de scenele de sex va fi atrasa, ci de mesajul meta..fizicmeta..textualmeta…foric.

Am retinut (nu insistati!) preocuparea serioasa a protagonistilor declaratiilor publice de a-si promova o imagine “lipsita de prejudecati, tabu-uri, interdictii”. In ton cu vremurile moderne. Pe care, “rasfoind” istoria mentalitatilor, nu suntem foarte convinsi ca le-am putea incadra a fi mai.. emancipate decat cele de odinioara, cu singura diferenta ca acum mijloacele de comunicare in masa sunt la un alt nivel.

Altfel.. .. de la.. Adam si Eva “interdictia” n-a facut decat sa incite si mai mult la incalcarea ei. Sa faca si mai ispititor “fructul cu pricina”. Si unde am ajuns?

Altceva ne da de gandit. Ganduri relaxa(n)te, ca de sfarsit de saptamana.

Intr-o democratie – asa cum am inteles-o noi, intr-o societatede consum in care mai orice se cumpara sau vinde si, cel mai grav, mai oricine poate fi cumparat sau vandut, cand mai nimic nu ne mira, dincolo de orice alta interpretare, demersul CNC ni se pare una din cele mai reusite actiuni de PR (premeditat sau nu) din ultima vreme. Aproape ca ne asteptam la o interventie pe subiect si a prim-ministrului; dar, se vede treaba, era foarte prins in “itele”.. noilor coduri: Penal si de Procedura Penala.. Lipsa interventiei presedintelui ne-a dezamagit insa 😀 Cu sau fara ele dar “sub sentinta de cenzura”, filmul tot ar fi fost vazut. Poate chiar de multi oameni. Ca doar era.. “interzis”, nu?

Veste proasta pentru PR: pe bune sau nu (dupa modelul “Petrica si lupul…”), orice demers similar nu va mai avea acelasi impact. Ideea de cenzura n-o sa mai prinda la fel. Caimacul a fost deja luat. In PR ingeniozitatea, creativitatea, n-au voie sa-si ia vacanta! 🙂

Surse material: Comunicatul Departamentului de Comunicare al Ministerului Culturii (via AGERPRES) Cronica de film 2 (hotnews.ro) Imagine: The Guardian 

Carmen Orzea, PR Strategist

Categorii: "Crize de comunicare" si gestionarea lor, Imagine, comunicare, Noutati, opinii.. si altele | Semn de carte | Urmareste comentariile |