Din culisele “Razboiului medicamentelor” (Sursa: hotnews.ro)

  • war on pillsIn joc sunt miliarde de euro.
  • Implicatiile nu se rasfrang doar asupra Romaniei, ci si a altor state membre UE.
  • La mijloc, prins intre interese prea mari pentru a fi intelese, sta pacientul. 

Inceputul:

“În 2009, ministrul Sănătăţii de la acea vreme, publica un ordin prin care stabilea că preţul unui medicament X în România se fixează la nivelul celui mai mic preţ al aceluiaşi medicament X dintr-una din cele 12 ţări UE la care se raportează România. Acest mecanism al raportării la preţurile din celelalte state membre se practică peste tot în Europa, dar România are specificul că solicită cel mai mic preţ din toată Uniunea Europeană. 

Acelaşi mecanism are potenţialul de a declanşa un efect de domino la nivelul întregii Uniuni Europene. Şi veţi vedea la final de ce asta e foarte important.

Tot ordinul ministrului PSD menţionează că producătorii de medicamente sunt obligaţi să notifice anual ministerul Sănătăţii şi să-şi modifice preţul la medicamentul X în funcţie de modificările acestui preţ apărute în celelalte ţări UE. De obicei, această modificare înseamnă o scădere a preţului respectiv. 

Dar în ultimii 5 ani, majoritatea producătorilor din România nu au trimis aceste notificări.”

 

Intriga:

“Fiecare reprezentanţă naţională a producătorilor internaţionali de medicamente primeşte periodic vizita unui departament de control de la firma-mamă care verifică dacă reprezentanţa naţională respectă regulile industriei şi legislaţia naţională.

Într-un singur caz, una dintre cele mai mari companii farmaceutice prezente în Romania, inspectorii veniţi de la centru au constatat nerespectarea legii şi au cerut alinierea preţurilor. Ceea ce compania respectivă a făcut, scăzându-şi preţurile în România. Fraierii. Majoritatea celorlalţi producători farma nu au adoptat aceeaşi conduită, invocând neclaritatea ordinului Bazac. Au interpretat legea în favoarea lor. După ce au trecut câţiva ani, “fraierii” s-au înfuriat şi au reclamat situaţia la Bruxelles…”

 

Desfasurarea actiunii:

Guvernul român a introdus mai întâi mecanismul de clawback, aplicat producătorilor. 

Distribuitorii sau farmaciile nu trebuie să plătească clawback.

Dar în ultimul an s-a schimbat ceva. Guvernul este dat în judecată de către producători (sunt vreo 200 de procese pe rol) care contestă modalitatea de calculare a acestui clawback.

 

O alta intriga: in UE, comertul paralel este legal; distribuitorii romani, pe faza…

si

O alta varianta de desfasurare a actiunii: este foarte posibil să ne trezim din nou fără destule medicamente în farmacii.

O precizare (deloc intamplatoare): România este singura ţară din UE unde distribuitorilor li se permite să deţină şi lanţuri de farmacii. Se încearcă interzicerea acestei practici, dar nici pentru asta nu s-au elaborat norme.

 

Deznodamantul: urmeaza sa il aflam..

Deocamdata, ne este clar ca: În realitate, războiul medicamentelor nu are nimic de-a face cu pacientul. În acest haos legislativ, cu reguli vagi şi nerespectate, pacientul oricum pierde. Fie plăteşte mai mult decât ar fi normal în condiţiile salariilor din România. Fie se va trezi fără medicamente în farmacii.”

Daca n-ati obosit, aflati toate “chichitele” in articolul integral.

Autor: Vlad Mixich, hotnews.ro

Categorii: Industria farma si de sanatate, Stiri| Etichete: , | Semn de carte | Urmareste comentariile |